Gijsbreght van Aemstel

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier Hotel The Dylan. Van 2 t/m 9 januari 2022 komt Kwast terug op deze mythische geboortegrond van dit Nederlandse stuk der stukken met dé Gijsbreght.  

Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Haarlemmers, spreekt al eeuwen tot de verbeelding en komt bruisend van de energie tot leven in deze voorstelling. En dus ontscheept het schip ‘Het Zeepaerd’ zijn gevaarlijke lading, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf weer op de Keizersgracht.

In deze Gijsbreght  wordt je door de resten van de oude Schouwburg, tegenwoordig chique hotel The Dylan, meegenomen door Vondels meesterwerk en is het stuk na 384 jaar weer te bewonderen vanaf de plek waarvoor het geschreven is. Als toegift is ook het traditionele naspel De bruiloft van Kloris en Roosje nieuw leven ingeblazen, met een nieuwjaarswensch waarin 2021 door de mangel gehaald wordt. In navolging van grote namen als Annie M.G. Schmidt tekenen de meesters van het light verse – Ivo de Wijs en Pieter Niewint- voor het schrijven van de nieuwjaarswensch 2022!

Koop hier uw kaarten

De pers over eerdere edities:

Deze Gijsbreght heeft een fijne paradox in zich: enerzijds komt Kwast tegemoet aan de hedendaagse eis van snel, kort, flitsend. Anderzijds is zoveel mogelijk recht gedaan aan de historische context en de heilige grond waarop toeschouwers én spelers zich bevinden. Alle lof.” Kester Freriks in de Theaterkrant

Podcast: Luister hier onze podcast Gijsbreght van Aemstel. De nieuwjaarsduik van de 17e eeuw om in de stemming te komen(ook beschikbaar op i-tunes en spotify).