Gijsbreght van Aemstel, de lockdown-editie

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier Hotel The Dylan. Nu spelen voor publiek met oud & nieuw verboden is, komt Kwast op zondag 3 januari 2021 met een hoorspel-editie van de Gijsbreght opgenomen in de oude Schouburgh.

Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Haarlemmers, spreekt al eeuwen tot de verbeelding en komt bruisend van de energie tot leven in deze hoorspel-editie. En dus ontscheept het schip ‘Het Zeepaerd’ zijn gevaarlijke lading, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, maar nemen we je ook mee de stad uit naar het kamp van de vijand.

In de hoorspelversie wordt je vanuit de resten van de oude Schouwburg, tegenwoordig chique hotel The Dylan, meegenomen door Vondels meesterwerk en is het stuk na 383 jaar thuis te beluisteren vanaf de plek waarvoor het geschreven is.

Waar te beluisteren?

Op zondag 3 januari 2021 is vanaf 14.00 uur de Gijsbreght van Aemstel op de website van Hotel The Dylan gratis te beluisteren. Klik HIER voor de juiste pagina. Na de prèmiere blijft het stuk twee weken online beschikbaar.

Bewerking & Regie:  Imre Besanger


Cast:

 • Bert Apeldoorn: Abt Willebord, Vosmeer, Broer Peter, Bisschop Gozewijn & Rafael
 • Florus van Rooijen: Gijsbreght van Aemstel & Diedrick van Haerlem
 • Imre Besanger: Bode
 • Marius Bruijn: Arend van Aemstel, Poortier van ‘t Klooster, Willem van Egmont & De heer Van Vooren.
 • Marloes Verheijen: Klaeris van Velzen
 • Merel Hutten: Badeloch

  • Rey van Amsterdamsche maeghden: Merel Hutten
  • Rey van Edelingen: Bert Apeldoorn, Marius Bruijn, Florus van Rooijen, Marloes Verheijen & Merel Hutten
  • Rey van Klaerissen: Marloes Verheijen, Merel Hutten & Florus van Rooijen
  • Rey van Burghzaten: Florus van Rooijen & Merel Hutten

Viola da Gamba & arrangementen: Margo Fontijne

Techniek & montage: Matthijs Tuijn

Productie: Marloes Verheijen

De pers over eerdere edities:

Deze Gijsbreght heeft een fijne paradox in zich: enerzijds komt Kwast tegemoet aan de hedendaagse eis van snel, kort, flitsend. Anderzijds is zoveel mogelijk recht gedaan aan de historische context en de heilige grond waarop toeschouwers én spelers zich bevinden. Alle lof.” Kester Freriks in de Theaterkrant

Luister hier  vast onze podcast Gijsbreght van Aemstel. De nieuwjaarsduik van de 17e eeuw om in de stemming te komen(ook beschikbaar op i-tunes en spotify).

De Gijsbreght van Aemstel lockdown-editie wordt mogelijk gemaakt dankzij de Balkonscenessubsidie van het Fonds Podiumkunsten.