Theater Kwast
Lucelle

Lucelle

In 2018 is vierhonderd jaar geleden dat Gerbrand Adriaensz. Bredero stierf op 23 augustus 1618.  Alle reden voor Theater Kwast om in dit jubileumjaar een stuk van Bredero op het repertoire te nemen. Nou kleeft aan Bredero nogal zijn reputatie als koning van de kluchten. Wie kent niet zijn Klucht van de koe of Klucht van de Molenaer (of heeft dit verplicht op school moeten lezen)? En dat is zonde. Het laat de toneelschrijver Bredero onderbelicht en ondergewaardeerd. Wie kijkt naar de populariteit van de stukken van Bredero in de 17e-eeuw ziet al snel dat niet zijn komisch, maar juist zijn tragi-komisch werk volle zalen trok. Één van de grote onbekende stukken uit dit genre is zijn tragi-komidie Lucelle;

Bredero’s  Romeo en Julia

Lucelle is een ware Romeo & Julia bewerking van Bredero. Een stuk dat Maria Tesselschade bij de première in 1615 tot tranen roerde, een stuk dat vele malen vereeuwigd werd door schilders als Jan Steen en Jan Miense Moleaer, een stuk dat meer dan welk van Bredero’s stukken herdrukt werd in de 17e en 18e eeuw, een stuk met de herkenbare actuele emotie van de onbereikbare liefde door verschil in afkomst, kortom een stuk dat schreeuwt om gespeeld te worden.

“Scherpe dialogen en veel humor”Lucelle kreeg **** in de Theaterkrant! Lees de recensie hier

Reserveer hier uw kaarten

Entree: €20,- pp

Cast: Bert Apeldoorn, Imre Besanger, Jorick Jochims, Marius Bruijn & Merel Hutten
Vormgeving: Ella Siekman

Op 20-09 speelt Theater Kwast Lucelle in Kasteel Doorwerth

Één van de inspiratiebronnen voor de opvoering van Lucelle door Theater Kwast is een schilderij dat Jan Miense Molenaer in 1636 van het slot van deze tragedie maakte. Onze artistiek leider Imre Besanger nam voor het Bredero herdenkingsjaar 2018 deze vlog op voor het schilderij, dat tegenwoordig in de werkkamer van P.C. Hooft op het Muiderslot hangt.