Theater Kwast
Spaensche Heydin

Spaensche Heydin

Op 14 juni 1644 gebeurde er iets unieks in de Amsterdamse Schouburgh op de Keizersgracht. Voor het eerst ooit verscheen er een stuk op de planken, dat geschreven was door een vrouw. Deze Nederlandse toneeldichteres beukte door het glazen plafond, maar haar naam is bij velen onbekend. Geen straten of pleinen zijn naar haar vernoemd. Geen grote toneelprijzen eren haar uitzonderlijke daad. Zelfs het portret dat haar man van haar maakte is onvindbaar. Hoog tijd voor herwaardering en dat doet Theater Kwast op de enige manier die ons eigen is:
haar blijspel spelen!

Spaensche Heydin

Catharina Verwers(1618-1684) bewerkte een novelle uit 1613 van de Spanjaard Miguel de Cervantes. In het uitbundige blijspel raakt de edelman Don Jan zijn jachtgezelschap kwijt. Terwijl hij het spoor bijster is, vindt cupido hem en raakt hem met zijn roemruchte pijlen. Op dat moment komt de beeldschone Preciose in beeld. Don Jan is verloren… er is echter één probleem, Preciose leidt met haar familie een zwervend bestaan en staat te boek als heydin. Met een zigeunerin mag Don Jan niet trouwen, maar is Preciose wel wat zij denkt te zijn?

Vondel was een Vrouw

In 2020/2021 speelt Theater Kwast kaskrakers van vrouwelijke auteurs uit de 17e & 18e eeuw. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens diezelfde dag met tekst in de hand voor publiek.

“Geen decor, geen kostuums. Alleen acteurs die hun teksten rechtstreeks vanuit het script in hun hand voorlezen, aangevuld met musici en een regisseur die op podium vanaf de zijlijn meeleest. Het is de gebruikelijke aanpak waarmee Theater Kwast het stof blaast van – vooral – Renaissance-toneelstukken…….En het werkt als een trein” : De Theaterkrant.

Gemeenlandshuis

Voor deze serie werkt Kwast samen met monumentenvereniging Hendrick de Keyser. Alle stukken worden op bijzondere historische locaties gespeeld. Op 20 september strijken we met Spaensche Heydin neer in de strakke baroktuinen van het het prachtige Gemeenlandshuis Amsterdam.

Cast: Merel Hutten, Marius Bruijn, Bert Apeldoorn & Imre Besanger
Viola da Gamba: Margo Fontijne

Wanneer: Zondag 20 september 2020, 15.30 uur
Waar: Gemeenlandshuis, Diemerzeedijk 27 Amsterdam (OPEN LUCHT!)
Entree: €20,- pp (alleen e-tickets!)

Koop hier uw kaarten

Corona-protocol:

Deze voorstelling wordt in de open lucht gespeeld in de tuinen van het Gemeenlandshuis. Zo houden we veilig afstand in deze wonderlijke tijden. Alle Covid19 richtlijnen worden strikt nageleefd. Zorgt u zelf voor warme (regen)kleding!? Alleen bij extreem slecht weer gaat de voorstelling niet door en ontvangt u tijdig een annulering. Hetzelfde geldt uiteraard bij eventuele onverwachte beperkende Coronamaatregelen, die theateruitvoeringen verbieden. U krijgt dan de mogelijkheid om uw kaart te verzilveren bij één van de komende voorstellingen in de reeks.