Theater Kwast
Arlekijn Hulla

Arlekijn Hulla

Op 31 maart 2017 stond Theater Kwast eenmalig met Arthur Japin op de planken met een geënsceneerde leesvoorstelling van Arlekijn Hulla, een 18e-eeuws kluchtspel dat voor de Amsterdamse Schouwburg werd geschreven door zijn directe voorvader Jacques Japin.

 

Een schitterend gebrek

De 18e-eeuwse toneelschrijver Jacques Japin, directe voorvader van Arthur Japin, schreef in 1747 het kluchtspel met zang en dans Arlekijn Hulla: een uitbundige oriëntalistische liefdesgeschiedenis in het Ottomaanse rijk omlijst door balletten en serenades. Het stuk figureerde in de roman Een schitterend gebrek, maar was al ruim 250 jaar niet meer opgevoerd. Tijd voor een reprise, met de nazaat van de schrijver prominent in de cast; Japin speelde Japin.

 

Arthur Japin & Theater Kwast

Arthur Japin (1956) doorliep, voordat hij doorbrak als schrijver, de theaterschool en speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel. In de zomer van 2012 stond hij voor het eerst sinds 26 jaar weer op de planken, in Veel gedoe om niks van William Shakespeare. Voor de uitvoering van Arlekijn Hulla waagde hij zich omringd door de doorwinterde spelers van Theater Kwast aan 18e-eeuws repertoire. Lees hier de recensie in de Theaterkrant.

Op 25 maart 2017 waren Arthur Japin en onze artstiek leider Imre Besanger te gast bij Spijkers met Koppen om over Arlekijn Hulla te praten. Dolf Jansen vroeg hen het hemd van het lijf. Luister het hier terug.