Theater Kwast
Johanna Gray

Johanna Gray

https://www.historic-uk.com/wp-content/uploads/2020/02/lady-jane-scaled.jpg

Slechts negen dagen zat ze op de troon, de Engelse Tudor-koningin, Jane Grey(1537-1554). Een troon die ze zelf niet ambieerde, vrijwillig opgaf en uiteindelijk met de dood moest bekopen. Ze was slechts 15 jaar oud, maar werd geroemd om haar grote intelligentie. Tegenwoordig wordt ze vaak niet eens meer genoemd in de overzichten van Engelse vorsten. Over deze vergeten koningin, speelt Theater Kwast op 14 oktober 2023 een ontroerende tragedie van de hand van Petronella Moens (1762-1843).

Moens was een opzienbarende schrijfster, vanwege haar enorme productiviteit en populariteit als  schrijvende vrouw in de 18e en 19e eeuw, maar misschien nog wel meer gezien het feit dat ze blind was. Johanna gray is de enige tragedie van Moens’ hand.

Het stuk neemt ons mee naar de laatste uren van de vergeten koningin in de Londense Tower. Is er nog hoop of is haar lot onvermijdelijk? Queen Mary lijkt genegen tot gratie, maar laat haar achterban dat toe?

Vondel was een Vrouw

Vondel, Hooft, Bredero het zijn de bekende namen van het Nederlands theater in de 17e en 18e eeuw., maar wie kent nog de schrijvende vrouwen zoals Juliana de Lannoy of Katharina Lescailje? En dat terwijl ze in hun eigen tijd successen vierden! In 2022-2023 stoft Theater Kwast zoveel mogelijk stukken van deze vergeten schrijfsters eenmalig af. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Om zo al deze vrouwen terug te brengen waar ze horen: op het toneel!

Wanneer: zaterdag 14 oktober 2023, aanvang: 20.15 uur

Waar: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Cast: Bert Apeldoorn, Imre Besanger, Jeremy Baker, Marius Bruin, Merel Hutten & Meidi Goh (Viola da Gamba)

Koop hier uw kaarten