Theater Kwast
Vondel was een vrouw

Vondel was een vrouw

Vondel, Bredero, Hooft het zijn de grote namen van het vroegmodern theater én het zijn alleen maar mannen! En dat terwijl vrouwelijke auteurs successen vierden in de Amsterdamse schouwburg, maar wie kent nog de blijspelen van Catharina Questiers of de tragedies van Lucretia van Merken of Juliana de Lannoy? Stuk voor stuk toneelschrijvers die kaskrakers schreven voor het theater en door hun tijdgenoten werden gezien als de nieuwe Vondels van het toneel, maar in de 19e eeuw geen plek kregen in de literaire canon. Het werd hoog tijd om deze topauteurs en vooral hun werk uit de vergetelheid te halen.

Van 2020-23 stofte Theater Kwast zoveel mogelijk van hun stukken eenmalig af. Acteurs en musici repeteerden in één dag een stuk en speelden het vervolgens diezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Om zo al deze vrouwen terug te brengen waar ze horen: op het toneel!

“Geen decor, geen kostuums. Alleen acteurs die hun teksten rechtstreeks vanuit het script in hun hand voorlezen, aangevuld met musici en een regisseur die op podium vanaf de zijlijn meeleest. Het is de gebruikelijke aanpak waarmee Theater Kwast het stof blaast van – vooral – Renaissance-toneelstukken……..En het werkt als een trein.” : De Theaterkrant.

Podcast

In samenwerking met het influencersduo Goeie Ouwe Koeien maakte Theater Kwast een podcast, waarin in iedere aflevering een vergeten schrijfster geïntroduceerd wordt. Beluister de de podcast hier

Gespeelde Stukken

Van 2020 tot 2023 speelde Theater Kwast de acht onderstaande stukken van beeldbepalende toneelschrijfsters uit de 17e en 18e eeuw.