Theater Kwast
Stommen Ridder

Stommen Ridder

Bredero is tegenwoordig vooral bekend als de koning van de kluchten, maar schreef ook tragedies waarmee hij in de Gouden Eeuw vaak meer lof en waardering oogstte dan met het kluchtenrepertoire. Stommen Ridder verscheen kort na de dood van Bredero in 1618 en bleef gedurende de 17e-eeuw één van zijn meest gespeelde stukken. Omdat het in 2018 het vierhonderdste sterfjaar van de grote toneeldichter was, nam Theater Kwast het stuk op 14 oktober 2018 in de serie Mond op Mond nog eenmaal op het repertoire

De ridderlijke held Palmerijn besluit na ongeluk in de liefde en de jacht het spreken te laten en steelt zo onbedoeld de harten van Aartse Diana en Aardighe, de dochter en nicht van Sultan Maulicus van Babylonië. De nobele Palmerijn moet zich vervolgens verweren tegen afgunst en aantijgingen van de edelen van de Sultan. En passant overleeft Palmerijn een leeuwenkuil en bevrijdt hij de Chinese Koningszoon Bradamant van een brandende kroon. Een perfecte mengeling tussen tragedie en komedie met epische vechtscenes en 17-eeuws   theaterspektakel van de hand van de meester van het genre: Gerbrand Adriaansz. Bredero(1585-1618).

MOND OP MOND
In de serie Mond op Mond blaast Theater Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod. Een unieke reeks.

Cast: Bert Apeldoorn, Imre Besanger, Marius Bruijn, Brand Coumou, Merel Hutten & Sabine Waasdorp

Muzikale begeleiding: Lucien Greefkes

MoM: Stommen Ridder
Wanneer: Zondag 14 oktober 2018, 15.00 uur
Waar: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Entree: €12,50-