Theater Kwast
Hester

Hester

Op 1 november 2018 speelt Kwast op het congres Vrienden en vijanden. Nederlanders en Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige oorlog in het Instituto Cervantes een verkorte versie van de tragedie Hester, of de verlossinge der Joden uit 1659 van Johannes Serwouters. In dit bloedstollende treurspel is het aan de jonge  Joodse Hester om haar volk te redden. Nadat Koning Ahasveros zijn koningin verstoten heeft, neemt hij de Joodse Hester tot vrouw. Haar oom en voogd Mordechai voorkomt een aanslag op de koning, maar haalt zich de haat van grootvizier Haman op de hals, door te weigeren voor hem te buigen. Buigen voor mensen zou afgoderij zijn. Haman vaardigt een wet uit, dat alle Joden ter dood moeten worden gebracht. Hij weet echter niet dat Hesther Joods is. Het lot van haar volk rust nu op haar schouders.

Hispanofilie en hispanofobie hand in hand 

De opvoering van Hester wordt voorafgegaan door drie korte presentaties van ongeveer 20 minuten. Daarna is er tijd voor vragen.De drie sprekers zijn Rena Bood, Sabine Waasdorp en Yolanda Rodríguez Pérez, allen van de UvA en maken deel uit van het door NWO gefinancierde onderzoeksproject Mixed feelings. Literary Hispanophilia and Hispanophobia in England and the Netherlands in the Early Modern period and the 19th century.

Radiodocumentaire

Theater Kwast speelde Hester al eerder in 2017 op verzoek van radiodocumentairemaker Mathijs Deen, die voor zijn documentaire Shakespeare’s vluchtelingen (VPRO) de eervolle vermelding zilveren Reissmicrofoon ontving. Op 10 november 2017 maakte hij bij ons opnames voor zijn documentaire over één van de eerste actrices op het Amsterdams toneel: Susanne van Lee. In 1659 speelde ze Hester en maakte een verpletterende indruk. Daarnaast verhaalt Deen over de uitgeweken Portugese jood Jacob Barrocas die voor het eerst in 1640 in Amsterdam opduikt, en vanaf 1648 Spaanse stukken van Lope de Vega in het Nederlands vertaalt. De stukken worden in de schouwburg van Amsterdam op rijm gezet en opgevoerd. Ook  Lope de Vega’s La hermosa Ester (1610), kwam zeer waarschijnlijk via Barrocas in handen van Johannes Serwouters. Geluidsopnames van onze opvoering werden in de documentaire gebruikt om zo de sfeer van de Schouwburg van van Campen tot leven te wekken. Op 26 november 2017 werd “De weg van Hester” uitgezonden in VPRO’s OVT op NPO radio 1.

Luister de wonderschone radiodocumentaire “De weg van Hester” hier terug.

Mond op Mond

In de serie Mond op Mond blaast Kwast met veel enthousiasme en verbeelding 17e-eeuwse theaterstukken uit de Gouden Eeuw eenmalig nieuw leven in, in geënsceneerde en zeer geanimeerde leesvoorstellingen. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod.

Cast: Merel Hutten, Marius Bruijn, Jorick Jochims en Imre Besanger
Muzikale begeleiding: Luciën Greefkes

MoM: Hester
Wanneer: Donderdag 1 november 2018: 19.00 uur
Waar:  Instituto Cervantes, Nieuwe Domplein 3, Utrecht
Entree: € 10,-

Kijk hier voor kaarten, meer informatie en het hele programma