Theater Kwast
Oedipus aan het hof van Admetus

Oedipus aan het hof van Admetus

Op zondagmiddag 16 oktober 2022 speelt Theater Kwast in het stijlvolle Gemeenlandshuis te Maassluis de 18e-eeuwse tragedie Oedipus aan het hof van Admetus van Margareta van der Werken(1734-1796); dé toneelschrijfster die als eerste Shakespeare vertaalde en naar de Nederlandse podia bracht.

De oude Oedipus koning van Thebe is blind uit zijn stad verbannen. Als straf voor de vadermoord in zijn jeugd is hij gedoemd te zwerven, bijgestaan door zijn dochter Antigone. Ondertussen besturen zijn zonen Polynices en Eteokles bij toerbeurten de stad. Als de macht laatstgenoemde naar het hoofd stijgt, besluit hij zijn broer te verjagen, die hulp zoekt bij alle Griekse vorstenhoven. Zo ook bij de vorst Admetus. Admetus heeft sympathie voor de jongeling, maar twijfelt in hoeverre hij hem zal steunen. Alcestes de vrouw van Admetus heeft een boze droom gehad, die weinig goeds voorspelt. En wat te doen met de oude Oedipus die met zijn dochter ook aan het hof verschijnt? Een grillig drama over macht, onmacht en de sturende kracht van het lot ontspint zich.

Vondel was een Vrouw

Vondel, Hooft, Bredero het zijn de bekende namen van het Nederlands theater in de 17e en 18e eeuw., maar wie kent nog de schrijvende vrouwen zoals Juliana de Lannoy of Katharina Lescailje? En dat terwijl ze in hun eigen tijd successen vierden! In 2022-2023 stoft Theater Kwast zoveel mogelijk stukken van deze vergeten schrijfsters eenmalig af. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Om zo al deze vrouwen terug te brengen waar ze horen: op het toneel!

Vereniging Hendrick de Keyser

Voor Vondel was een Vrouw is Theater Kwast een unieke samenwerking met Vereniging Hendrick de Keyser aangegaan. Alle stukken worden opgevoerd in monumentale panden uit de 17e en 18e eeuw, op plekken die vaak voor het publiek gesloten zijn. Op 16 oktober 2022 strijkt Theater Kwast neer in het stijlvolle Gemeenlandshuis van Maassluis.

Koop hier uw kaarten