Theater Kwast
Herstelde Hongers-dwang of Haarlems Belegeringe

Herstelde Hongers-dwang of Haarlems Belegeringe

MoM-theater Kwast
Rancuneus theater over het Beleg van Haarlem

Zingende Spaanse schildwachten en gruwelijke tableau vivants in Haarlems baroktheater
Het is 3 december 1573. Don Frederik, de zoon van de gevreesde Hertog van Alva, strijkt met zijn troepen neer voor de muren van Haarlem met het verzoek of de bevolking zich over wil geven. De Haarlemmers weigeren. Een ontluisterende belegering van 7 maanden volgt.

Op zaterdag 7 maart 2015 beet de spelersploeg van Theater Kwast zich vast in Herstelde Hongers-dwang Of Haarlems lange en strenge Belegering, en het overgaan der zelver Stad, door het scherpe Zwaard der ellenden van Steven vander Lust. Een stuk uit 1660 over de beruchte maandenlange belegering van Haarlem in 1572/73. Ook hét stuk waarin de beroemde Kenau haar toneeldebuut maakte. Vander Lust schreef het stuk naar eigen zeggen, omdat hij steeds vaker om zich heen hoorde zeggen dat den Spangiaert en is oock soo quaet niet als men van hem wel seght, en dat kon natuurlijk niet. Kortom; een aanrader. Een aanrader in een ongekend barokke stijl waarbij Spaanse schildwachten hun angsten en hoop uit volle borst zingen, de vechtscènes over elkaar heen buitelen en gruwelijke tableau vivants het publiek moeten laten sidderen.

MOND OP MOND
In de serie Mond op Mond blaast Theater Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Historicus en theatermaker Imre Bésanger loodst publiek en spelers tijdens de voorstelling met ad hoc-uitleg en terzijdes door het stuk. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod. Een unieke reeks.

MoM: Herstelde Hongers-dwang
Wanneer: Zaterdag 7 maart 2015, 20.15 uur
Waar: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam