Theater Kwast
Jacob Simonszoon de Ryk

Jacob Simonszoon de Ryk

Op zondagmiddag 15 mei 2022 speelt Theater Kwast in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson de tragedie Jacob Simonszoon de Ryk dé kaskraker van de 18e-eeuwse Vondel: Lucretia Wilhelmina van Merken.

Van Merken neemt ons in haar treurspel mee naar de roerige beginjaren van de Opstand. De Watergeus De Ryk valt in handen van de Spaanse Landvoogd Requenses. Eenmaal gevangengezet in het kasteel van Gent, wordt De Ryk onder grote druk gezet zijn idealen en steun aan Willem van Oranje te laten varen. Een ongekende krachtenmeting tussen de Spaanse edelman en de Hollandse militair ontspint zich. Ondertussen zet De Ryks echtgenote Margaretha alles op het spel om haar man vrij te krijgen.

Vondel was een Vrouw

Kwast speelt het stuk op de voor ons kenmerkende wijze en volgens beproefd recept. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Een snelkookpan, die het stuk bruisend van energie tot leven brengt.

Discussiepanel en boekpresentatie

Voorafgaand aan een (her)opvoering van haar kaskraker Jacob Simonszoon de Ryk (waarmee de schouwburg in 1774 geopend werd), buigt een discussiepanel zich over de vraag: “Op welke manieren kunnen we een (onterecht) vergeten schrijvende vrouw als Van Merken terug in de schijnwerpers worden gezet?”. Een diverse waaier aan sprekers uit o.a. de erfgoedsector, onderwijs, theaterwereld en collectief Fixdit werpen hun licht op deze kwestie. Ook wordt een nieuwe editie van haar brieven (bezorgd door Cor de Vries) boven de doopvont gehouden. Kijk hier voor het hele programma.

Wanneer: Zondag 15 mei 2022, 13.30 uur / Aanvang voorstelling: 15.00 uur

Waar: Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam

Entree: €22,50 / €25,-

Cast: Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Imre Besanger, Marius Bruin & Merel Hutten Muziek: multi-instrumentalist Luciën Greefkes

Koop Hier uw kaarten