Theater Kwast
Hester

Hester

Op 10 november 2017 speelde Kwast in de prachtige Uilenburger Sjoel de tragedie Hester, of de verlossinge der Joden uit 1659 van Johannes Serwouters. In dit bloedstollende treurspel is het aan de jonge  Joodse Hester om haar volk te redden. Nadat Koning Ahasveros zijn koningin verstoten heeft, neemt hij de Joodse Hester tot vrouw. Haar oom en voogd Mordechai voorkomt een aanslag op de koning, maar haalt zich de haat van grootvizier Haman op de hals, door te weigeren voor hem te buigen. Buigen voor mensen zou afgoderij zijn. Haman vaardigt een wet uit, dat alle Joden ter dood moeten worden gebracht. Hij weet echter niet dat Hesther Joods is. Het lot van haar volk rust nu op haar schouders.

Radiodocumentaire

Theater Kwast speelde Hester op verzoek van radiodocumentairemaker Mathijs Deen, die voor zijn documentaire Shakespeare’s vluchtelingen (VPRO) de eervolle vermelding zilveren Reissmicrofoon ontving. Op 10 november 2017 maakte hij bij ons opnames voor zijn documentaire over één van de eerste actrices op het Amsterdams toneel: Susanne van Lee. In 1659 speelde ze Hester en maakte een verpletterende indruk. Daarnaast verhaalt Deen over de uitgeweken Portugese jood Jacob Barrocas die voor het eerst in 1640 in Amsterdam opduikt, en vanaf 1648 Spaanse stukken van Lope de Vega in het Nederlands vertaalt. De stukken worden in de schouwburg van Amsterdam op rijm gezet en opgevoerd. Ook  Lope de Vega’s La hermosa Ester (1610), kwam zeer waarschijnlijk via Barrocas in handen van Johannes Serwouters. Geluidsopnames van onze opvoering werden in de documentaire gebruikt om zo de sfeer van de Schouwburg van van Campen tot leven te wekken. Op 26 november 2017 werd “De weg van Hester” uitgezonden in VPRO’s OVT op NPO radio 1.

Luister de wonderschone radiodocumentaire “De weg van Hester” hier terug.

Mond op Mond

In de serie Mond op Mond blaast Kwast met veel enthousiasme en verbeelding 17e-eeuwse theaterstukken uit de Gouden Eeuw eenmalig nieuw leven in, in geënsceneerde en zeer geanimeerde leesvoorstellingen. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod.

Cast: Bert Apeldoorn, Brand Coumou, Florus van Rooijen, Marius Bruijn, Merel Hutten & Sander Mekkelholt
Regie & spelleiding: Imre Besanger
Harp, percussie en heel veel meer: Luciën Greefkes

MoM: Hester
Wanneer: Vrijdag 10 november 2017:, 20.15 uur
Waar: Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam
Entree: € 12,50