Verwacht: Gijsbreght van Aemstel

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier Hotel The Dylan. Van 3 t/m 5 januari 2020 speelde Theater Kwast op deze magische plek een unieke Gijsbreght van Aemstel.

Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders, spreekt al eeuwen tot de verbeelding en komt bruisend van de energie tot leven in deze authentieke setting. En dus ontscheept het schip ‘Het Zeepaerd’ zijn gevaarlijke lading, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf  en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

Zoals Rembrandt het zag..

Verborgen tussen het publiek legde Rembrandt van Rijn in vlugge schetsen enkele scénes van de oer-première vast. Schetsen die Kwast gebruikt om de originele kostuums te recreëren. Daarnaast laat Kwast in deze voorstelling zien, dat de recente benadering van de Gijsbreght als klassiek toneel niet deugt en er zelfs voor zorgt dat het stuk niet tot zijn recht komt.

Kloris en Roosje

Met de Gijsbreght in januari herstelde Kwast de langstlopende theatertraditie ter wereld. Met de terugkeer van het 18e-eeuwse naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje vervolmaakten we deze traditie. Een uitbundig mini-operaatje met daarin een voorloper van de oudejaarsconference. Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint schreven voor 2020 deze nieuwsjaarswensch.

Bewerking & Regie: Imre Besanger
Cast:
Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Jorick Jochims, Imre Besanger & Merel Hutten
Viola da Gamba: Margo Fontijne
Vormgeving: Peter Felius & Hans Schuite

Deze Gijsbreght heeft een fijne paradox in zich: enerzijds komt Kwast tegemoet aan de hedendaagse eis van snel, kort, flitsend. Anderzijds is zoveel mogelijk recht gedaan aan de historische context en de heilige grond waarop toeschouwers én spelers zich bevinden. Alle lof.” Kester Freriks in de Theaterkrant

 

Luister hier onze podcast Gijsbreght van Aemstel. De nieuwjaarsduik van de 17e eeuw (ook beschikbaar op i-tunes en spotify).