Verwacht: Gijsbreght van Aemstel

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele muren en interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier het chique Hotel The Dylan. Van 3 t/m 5 januari 2020 speelt Theater Kwast in samenwerking met The Dylan op deze magische plek een unieke Gijsbreght van Aemstel.

Ruim 375 jaar al trekt deze kaskraker van Joost van den Vondel volle zalen. Tot de jaren zestig opende de Gijsbreght op nieuwjaarsdag traditioneel het jaar in de Amsterdamse stadschouwburg. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Waterlanders spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Na eeuwen zullen Vondels alexandrijnen weer aan de Keizersgracht schallen, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf, ontscheept het schip de Zeepaerd zijn gevaarlijke lading en keert het tableau-vivant van de moord op de nonnen terug als dramatisch hoogtepunt.

Een voorstelling, een gebouw

Voor The Dylan Amsterdam creëerde Kwast een voorstelling van een uur, die u door het gebouw voert om zowel de Gijsbreght als deze unieke locatie tot leven te laten komen. Één verteller, drie acteurs en een muzikant namen het publiek mee door een verkorte vorm van het stuk en de resten van de Oude Schouwburg. Zo keerde de Gijsbreght terug naar de plek waar Joost van den Vondel het stuk bijna vier eeuwen geleden voor schreef.

Door de ogen van Rembrandt

Rembrandt van Rijn maakte van de eerste opvoeringen meerdere schetsen, zoals deze “Badeloch op de rug gezien” bewaard gebleven in de Staatliche Kunstsammlungen Dresden. Voor onze Gijsbreght van Aemstel maakten en ontwierpen Peter Felius en Hans Schuite aan de hand van de tekeningen van Rembrandt kostuumonderdelen, die een indruk geven van de originele kostuums uit 1638

Kloris en Roosje

In 2018 jaar herstelde Kwast met de Gijsbreght opvoeringen in januari de langstlopende theatertraditie ter wereld. Na 1968 bleef één deel van de traditie echter ongespeeld: het 18e-eeuwse naspel De Bruiloft van Kloris en Roosje. Dit was een mini-operaatje dat bol stond van de gekke tradities, zoals de Nieuwjaarswensch, de voorloper van de oudejaarsconference. In het verleden werd in deze wens op rijm door grootheden als Annie MG Schmidt het  jaar op rijm door de mangel gehaald, door de personages Thomasvaer en Pieternel. Theater Kwast had de meesters van het light verse, Ivo de Wijs en Pieter Niewint bereid gevonden de nieuwsjaarswensch 2019 te schrijven en volmaakte hiermee dit jaar de traditie, in 2020 komt dit illustere duo zeker terug.

Bewerking & Regie: Imre Besanger
Cast: Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Jorick Jochims, Imre Besanger & Merel Hutten
Harp, gitaar, percussie en nog veel meer: Luciën Greefkes
Vormgeving: Peter Felius & Hans Schuite

Wanneer: begin januari 2020 zijn we terug. Schrijf u hier in op onze nieuwsbrief, als u op de hoogte gehouden wil worden van de Gijsbreght 2020.

Bij de opvoering van 2019 verscheen een podcast die je meeneemt naar de première van de Gijsbreght op 3 januari 1638,: Gijsbreght van Aemstel. De nieuwjaarsduik van de 17e eeuw. Beluister de podcast hier. (ook beschikbaar op i-tunes en spotify).

  • Op 28 december 2018 waren Ivo de Wijs en artistiek leider Imre Besanger te gast in de Taalstaat op NPO radio 1 om te praten over de terugkeer van de Gijsbreght mét Kloris en Roosje. Beluister hier
  • In januari 2018 maakte Jeroen Wielaerts voor Nieuws & Co op NPO radio 1 een reportage over de eerste terugkeer van de Gijsbreght op zijn geboortegrond, die hier te beluisteren is.
  • Onze artistiek leider was in januari 2018 ook te gast bij VPRO’s OVT om te vertellen over onze Gijsbreght, luister hier terug

 

Telegraaf, 5  januari 2018

Parool, 3 januari 2018