Nu in het theater

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier Hotel The Dylan.

Vanaf nieuwjaarsdag 2022 is wederom onze lockdown editie van de Gijsbreght twee weken kosteloos online te beluisteren. Dit hoorspel opgenomen op de mythische geboortegrond van dit Nederlandse stuk der stukken, neemt de luisteraar mee in het verhaal van de heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en Haarlemmers. Een verhaal dat al eeuwen tot de verbeelding spreekt, komt bruisend van de energie tot leven in deze lockdownversie. En dus ontscheept het schip ‘Het Zeepaerd’ zijn gevaarlijke lading, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf weer op de Keizersgracht.

  • Bewerking & regie: Imre Besanger
  • Spelers: Bert Apeldoorn, Florus van Rooijen, Imre Besanger, Marius Bruijn, Marloes Verheijen & Merel Hutten
  • Viola da Gamba: Margo Fontijne
  • Techniek en Montage: Matthijs Tuijn

Luister hier

De pers over eerdere edities:

Deze Gijsbreght heeft een fijne paradox in zich: enerzijds komt Kwast tegemoet aan de hedendaagse eis van snel, kort, flitsend. Anderzijds is zoveel mogelijk recht gedaan aan de historische context en de heilige grond waarop toeschouwers én spelers zich bevinden. Alle lof.” Kester Freriks in de Theaterkrant

Podcast: Luister hier onze podcast Gijsbreght van Aemstel. De nieuwjaarsduik van de 17e eeuw om in de stemming te komen(ook beschikbaar op i-tunes en spotify).

De voorstellingen van 2 t/m 9 januari 2022 zijn door de nieuwe coronamaatregele helaas GEANNULEERD. Heeft u kaarten gekocht, dan wordt er zsm contact met u opgenomen.