Theater Kwast
Nu in het theater:

Nu in het theater:

Gijsbreght van Aemstel

Op 3 januari 1638 opende de eerste Amsterdamse Schouwburg op de Keizersgracht haar poorten, met de première van Vondels meesterwerk Gijsbreght van Aemstel. In 1772 brandde deze Schouwburg volledig af. Alleen de toegangspoort en enkele interieurresten bleven bewaard. Tegenwoordig huist hier Hotel The Dylan. Van 4 t/m 7 januari 2024 komt Theater Kwast terug met dé Gijsbreght op deze heilige grond.

Kwast brengt het barokke treurspel van Vondel in al haar glorie terug op de planken, dus mét uitbundige barokkostuums, gezongen reien, mannen die vrouwen spelen, onweerblikken en onaardse tableau-vivants. Het verhaal van de mythische heer van Amsterdam, die op kerstnacht zijn stad probeert te beschermen tegen Kennemers en de Haarlemmers komt bruisend van de energie tot leven in deze eigenzinnige productie van Theater Kwast. En dus ontscheept het schip ‘Het Zeepaerd’ zijn gevaarlijke lading, sterft Gijsbreghts broer Arend in het harnas, klinken de gezongen reien aan het einde van ieder bedrijf weer op de Keizersgracht.

Theater Kwast & The Dylan

De samenwerking tussen hotel The Dylan en Theater Kwast zorgt voor een unieke voorstelling die bezoekers door het gebouw voert en hen zo de Gijsbreght én deze bijzondere locatie laat ervaren: 386 jaar na de première wederom terug op de plek waar het stuk voor geschreven is.

  • Bewerking & regie: Imre Besanger
  • Cast: Bert Apeldoorn, Imre Besanger, Marius Bruijn, Merel Hutten & Vastert van Aardenne
  • Viola da Gamba: Margo Fontijne

Koop hier uw kaarten 

De pers over eerdere edities:

Deze Gijsbreght heeft een fijne paradox in zich: enerzijds komt Kwast tegemoet aan de hedendaagse eis van snel, kort, flitsend. Anderzijds is zoveel mogelijk recht gedaan aan de historische context en de heilige grond waarop toeschouwers én spelers zich bevinden. Alle lof.” Kester Freriks in de Theaterkrant

Podcast: Luister hier onze podcast Gijsbreght van Aemstel. De nieuwjaarsduik van de 17e eeuw om in de stemming te komen(ook beschikbaar op i-tunes en spotify).